

Groepsdynamiek in het onderwijs
De complexiteit ervan stap voor stap ontrafeld
Dit boek is het eerste boek dat groepsdynamische processen tot in detail analyseert en hanteerbaar maakt. Zodat jij als leerkracht effectiever, positiever en sneller kunt interveniëren. Via de drie pijlers zichtbaar gedrag, onzichtbare processen en invloed geeft het boek opdrachten en uiteindelijk drie succesvragen die leiden naar handvatten die je als leerkracht kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk! Na het lezen van dit boek zul je nooit meer op dezelfde manier naar groepsdynamiek kijken.
‘Dit boek biedt genoeg theorie, maar vooral ook praktijk, om zowel preventief als curatief van de klas een groep te maken.’
Bart Heeling, leerkracht speciaal onderwijs en auteur van Gewoon speciaal
‘De magie van het interventiemodel greep de collega’s: zij wilden ermee aan de slag en wilden zelf een basisanalyse kunnen draaien.’
Kristel van Dalsum, directeur kbs De Bavokring, Rotterdam

Thomas de Meulder, de drijvende kracht achter Groepsanalyse, startte zijn carrière als leerkracht lichamelijke opvoeding in Rotterdam. Door de jaren heen heeft hij zich laten scholen door experts op het gebied van groepsdynamiek, wat in 2018 resulteerde in de oprichting van Groepsanalyse. Het bedrijf, nu een team van zes gedreven analisten en trainers met een stevige basis in het onderwijs, zet zich in voor het analyseren van groepsdynamieken. Met een doel voor ogen om tegen 2032 een interne groepsanalist in elk Nederlands schoolteam te hebben, biedt Groepsanalyse naast analyses ook landelijke nascholingen aan, gericht op het versterken van leerkrachtvaardigheden en klassenmanagement.
Persoonlijke drive
Ik ben geboren in 1984, echtgenoot van Ashley en vader van een zoon en een dochter. Mijn missie: een veilig leer- en leefklimaat creëren voor alle kinderen, zodat wij als ouders onze kroost met een gerust hart naar school kunnen sturen. Sinds 2009 bezoek ik als docent, coach en analist verschillende scholen door heel Nederland. Ik weet uit eerste hand dat een volledig veilig klimaat niet overal vanzelfsprekend is. Daarom heb ik me voorgenomen om niet alleen voor mijn eigen kinderen, maar voor alle Nederlandse kinderen een veilige leer- en leefomgeving te verwezenlijken.

Theo de Groot, met een achtergrond in lichamelijke opvoeding, psychologie en bewegingswetenschappen, is een toegewijd expert op het gebied van het onderwijs in bewegen. Zijn passie heeft hem aangezet tot het schrijven van verschillende boeken over het belang van bewegen in het onderwijs. De laatste jaren heeft Theo zich vooral gericht op het uitvoeren van interventies vanuit een groepsdynamisch proces om ‘beter (leren) bewegen’ te bevorderen, met bijzondere aandacht voor kinderen met bewegingsuitdagingen.
Als externe deskundige is hij vanuit THEMA – spelen met gedrag verbonden aan diverse post-initiële en masteropleidingen. Theo houdt zich bezig met het ontwikkelen en vormgeven van bewegingstrajecten en biedt ondersteuning aan organisaties bij de implementatie hiervan.
Groepsdynamiek in het onderwijs: Een passievolle samenwerking, verankerd in kennis en expertise
Hoe creëren we een veilige en stimulerende leeromgeving waarin elk kind kan floreren? Groepsdynamiek in het Onderwijs, het nieuwste boek en project van Groepsanalyse en THEMA – spelen met gedrag, zoekt het antwoord op deze cruciale vraag. Deze unieke samenwerking bundelt de diepgewortelde kennis en passie van professionals, die zich inzetten om een veilige haven van leren en ontwikkeling voor kinderen te creëren – een streven dat urgenter is dan ooit in het huidige onderwijslandschap.
Het kloppende hart van dit project gaat verder dan de academische wereld; het resoneert met de realiteit dat kinderen niet altijd de veilige omgeving krijgen die ze verdienen. Voor Thomas, Theo en hun teams is de missie duidelijk: ze zetten zich in om niet alleen voor hun eigen kinderen, maar voor alle Nederlandse kinderen een veilige leer- en leefomgeving te realiseren.
Deze samenwerking vormt een brug tussen theoretische diepgang en praktische toepasbaarheid in het onderwijs, waarbij wetenschappelijk onderbouwde inzichten gecombineerd worden met hands-on tools voor leerkrachten, ouders en verzorgers.
Het boek Groepsdynamiek in het Onderwijs is niet slechts een gids, maar een opstap naar een veiligere, ondersteunende toekomst voor de volgende generatie. Het nodigt uit om deel te nemen aan deze missie, hand in hand, om een toekomst te bouwen waarin elk kind erkend, gewaardeerd en ondersteund wordt in elke beweging en uitdaging die zij tegenkomen.
Contact of meer informatie
Thomas – info@groepsnalayse.nl
Theo – Theo@spelenmetgedrag.nl