Effectief techniek aanleren, hoe dan? - Spelen met gedrag

Effectief techniek aanleren, hoe dan?

Effectief leren is niet zo moeilijk. Het is een kwestie van minder praten en meer laten doen. Dat zou het motto moeten zijn als je kijkt naar de recente ontwikkelingen in het motorisch leren. Externe focus, knowledge of results en niet te vergeten de impliciete kennisopbouw, is een flinke opmars aan het maken binnen de sportwereld. Maar als je nu afhaakt met al die moeilijke termen, geen zorgen, hier is de oplossing!

Zelfregulatie

Al die moeilijke woorden hebben te maken met het zelfregulerende vermogen van het lichaam. Je wilt dat het lichaam zelf gaat corrigeren bij fouten. Zonder dat je (te veel) moet na denken. Net als dat ons lichaam vanzelf corrigeert als je van een stoep afstapt.

Dus als iets fout gaat: doe het nog een keer. Laat niemand nog feedback geven. Waarschijnlijk gaat het automatisch beter de tweede keer. Vooral als je je focust op iets in de omgeving. Bijvoorbeeld je been optillen naar het plafond.

Omgeving

Werkt dit niet? Creëer dan zo’n omgeving dat het maken van fouten niet gebeurt. Of zo min mogelijk in ieder geval (foutloos leren). Bijvoorbeeld opzwaaien met behulp van een saltogordel. Zo slijpt de beweging er vanzelf in. 

Of laat een video zien van de beweging, dan kan je leren met observerend leren. Op dezelfde manier heb je ooit leren lopen. 

Meer inhoudelijke en verdiepende informatie vind je in het artikel ‘De kracht van het arrangement’

Variatie

Daarnaast is het van belang om veel te variëren. Zodat jouw lichaam in kan spelen op iedere situatie. Bedenk daarbij dat fouten maken juist variaties zijn. Variaties waar het lichaam op in moet spelen om zich te kunnen handhaven. Hoe beter het lichaam dit kan, hoe sneller en stabieler een sporter de techniek onder de knie kan krijgen. Fouten maken is dus essentieel om te kunnen leren. Variëren is om meerdere redenen belangrijk

Wedstrijddruk

Het voordeel van deze methode is dat het ‘choking under pressure’ fenomeen minder snel optreedt en je prestaties op wedstrijden verbeteren. Je gaat namelijk op de automatische piloot en denkt niet na over wat je moet doen. Want je weet niet hoe je het doet (het is je niet stap voor stap uitgelegd), dus moet je wel vertrouwen op je lichaam en niet nadenken, maar voelen. Wat je ook doet wanneer je wandelt of fietst.

Het originele blog is geschreven door Roos Hanemaaijer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *