Bewegen en ontwikkelen

Bewegen en ontwikkelen: Bafang's strategie voor sociale verandering door sport

“Al meer dan zestien jaar zet Stichting Bafang Kids Steun zich in als een vrijwilligersorganisatie voor de kinderen in het dorp Bafang, gelegen in West-Kameroen. Ons huidige sponsorprogramma biedt steun aan zestig kinderen uit uiteenlopende gezinssituaties, waarbij Nederlandse sponsoren de schoolgang en het bijbehorende schoolgeld financieren.” Aan het woord de voorzitten van de stichting Leo Foussom.

In de zomerperiode ligt de nadruk op het organiseren van vakantieactiviteiten. Deze activiteiten, variërend van sport en spel tot knutselen en andere creatieve uitingen, stellen honderden kinderen in staat om jaarlijks van een onbezorgde kindertijd te genieten. Deze activiteiten zijn in het verleden mede geïnitieerd en begeleid door Nederlandse vrijwilligers en studenten, samenwerkend met onze lokale partner AJA.

Speerpunt bewegingsonderwijs

Het aanbieden van bewegingsonderwijs is een speerpunt dat door de jaren heen aan belang heeft gewonnen. We verzorgen bewegingslessen als onderdeel van sport- en spelonderwijs op lokale scholen, zowel op basisscholen als op middelbare scholen. Deze lessen stellen kinderen in staat verschillende sporten te ontdekken en indien gewenst door te stromen naar een van de door ons ondersteunde sportacademies. Daarnaast zijn er sporttoernooien en een jaarlijkse mini-olympiade, waar kinderen leren om te gaan met competitie en de kans krijgen om zich verder in de sport te bekwamen.”

Kansen

“De sportacademies in Bafang bieden kinderen”, aldus Foussom, “getalenteerd of niet, de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen.” Tijdens de gestructureerde trainingssessies, twee à drie keer per week, richten de kinderen zich op doelen zoals fair play, samenwerken en het sportief omgaan met winst en verlies.

Leo Foussom

Masterclasses

Begeleiders hebben zich door werk voor AJA en BKS en door het volgen van masterclasses bekwaamd in het coachen van jonge sporters en hebben een trainersopleiding voltooid. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de werkgelegenheid in Bafang, een gemeenschap waar armoede wijdverspreid is en een inkomen van cruciaal belang, gezien het ontbreken van sociale voorzieningen.

Uitwisseling

BKS stimuleert een uitwisseling van kennis tussen Nederlandse studenten en hun Kameroense tegenhangers in vakgebieden zoals fysiotherapie, sportonderwijs (CIOS) en sociaal werk. Deze kruisbestuiving versterkt de structuur van de sportacademies.

Voor de huidige en komende generaties is sport meer dan alleen een activiteit; het is een middel en doelstelling voor persoonlijke ontwikkeling en het scheppen van nieuwe mogelijkheden.

Meer informatie of vragen

Leo Foussom

E-mail leofoussom@gmail.com

Bafang Kids Steun 

2 reacties

 1. Beste Mienie,

  Bedankt voor je reactie.
  Je oproep is duidelijk.

  Ik weet niet of Leo op de hoogte is.
  Zal je bericht in ieder geval ook aan hem doorsturen.

  Fijne dag,
  Theo

 2. MIENIE: ik ben een nieuwe vriendin van ARIANE Leopold
  Héél erg duidelijk artikel is dit
  Fijn: bij de basis beginnen : de
  KINDEREN, dat is ook mijn ziel!
  Mijn overgenomen project is een kleine kliniek voor de bevalling ;
  malaria profylaxe; inentingen en uitdroging alsmede ziekten

  Door slechts een handjevol van
  hooguit vijf vrijwilligers gerund
  Zeer creatief gaan zij met de kleine donatie om
  Bij KAKAMEGA in KENIA
  Opgezet door de kerk; helaas nu, door n ondeskundige hark,
  BIJNA, ter ziele geholpen….
  Succes met de kinderen=onze toekomst, ikzelf in KENIA met de preventieve prikken, anti malaria pillen, anti uitdrogings middelen en de stervenden begeleiding

  Organiseren van donaties
  Opsturen van vast inkomen
  Apotheker rekening betalen
  Gad & licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *